Čistá voda v bazéne. Ako na to?

Čistá voda v bazéne po celú sezónu. Ako na to ? 

Ako dosiahneme čistú vodu pri napustení bazéna vodou zo studne ?

Ako dosiahneme čistú vodu pri napustení bazéna vodou zo studne s veľkým obsahom minerálov? Po odzimovaní bazéna a odstránení všetkých hrubých nečistôt najprv dopustíme vodu a potom skontrolujeme jej tvrdosť. V prípade, že používate studňovú vodu, musíte si jej tvrdosť zmerať. Na to slúžia príslušné kvapkové testery. Hodnota tvrdosti bazénovej vody nesmie byť vyššia ako 18 °N.

V prípade, že je táto hodnota prekročená, použijeme na jej úpravu prípravok Dinoplex C, pri veľmi tvrdej vode . Ak  je voda zo studne s menším obsahom minerálov použijeme blokátor tvrdosti - MASTERsil - 1 L. Tvrdosť vody musíme v priebehu sezóny pravidelne kontrolovať, a to minimálne raz za mesiac. Pri nadmernom výskyte minerálov interval skrátime podľa potreby až na jeden týždeň. Podstatné je nezabúdať na kontrolu a úpravu tvrdosti vody po opätovnom dopustení vody do bazéna.


Ako upravíme pH vody a prečo je dôležité ho pravidelne kontrolovať ?

Hodnota pH bazénovej vody udáva, či je voda zásaditá alebo kyslá. Dôležité je udržať hodnotu pH v rozmedzí 7,0 až 7,4, ak je táto hodnota vysoká alebo nízka chemické dezinfekčné prostriedky neúčinkujú.

Ak máte hodnotu pH vyššiu ako 7,4 môže to spôsobiť mliečne zákaly (vyzrážanie vápnika) vo vode, zníženie účinnosti chlórových prostriedkov, zápach po chlóre a podráždenie očí či pokožky. Naopak pri hodnotách pH pod 7,0 môže dochádzať k zvýšenej korózii kovových častí bazéna, blednutiu farieb materiálov, z ktorých je bazén vyrobený a taktiež k podráždeniu očí a pokožky.

Ak chceme pH v bazéne znížiť použijeme prípravok pH mínus do bazéna granulát MASTERSIL 1,6 kg , pre úpravu hodnoty pH smerom hore použijeme prípravok pH plus do bazéna granulát MASTERSIL 1 kg. Hodnotu pH kontrolujeme pravidelne minimálne dvakrát týždenne. Pri výskyte nečistôt alebo za horúceho počasia interval skrátime. Keď spozorujeme odchýlku od požadovaných hodnôt, je potrebné rýchlo pH upraviť.


Ako udržíme vodu v bazéne hygienicky nezávadnú ?

Najdôležitejším ošetrením bazénovej vody je jej dezinfekcia. Množstvo chlóru preto musíme pravidelne merať príslušnými testermi a snažíme sa ho udržiavať v rozmedzí 0,3 až 0,5 mg/l. Pri dodržaní týchto predpísaných hodnôt, udržaní správnej hodnoty pH a za súčasného mechanického čistenia stien a dna bazéna máme zaručené, že voda v bazéne zostane jasná, priezračná a krištáľovo čistá.

Najvhodnejšie a najúčinnejšie je používanie chlórových tabliet - Multifunkčné tablety do bazénu MASTERSIL 1 kg. Tieto tablety aplikujeme pomocou zásobníkov na to určených (plávajúcich alebo zabudovaných ). V letných mesiacoch je vhodné s chlórovými tabletami zároveň použiť aj prípravok Stabilizátor chlóru - MASTERsil - balenie 1 kg. Tento prípravok zabraňuje rýchlemu odparovaniu voľného chlóru z bazénovej vody tým, že ho na seba čiastočne naviaže. To ušetrí náklady za nadbytočnú spotrebu chlórovej chémie, ktorá sa v teplých mesiacoch spolu s vodou veľmi rýchlo odparuje do ovzdušia bez toho, aby bola plne využitá jej účinnosť.


Čo použijeme na prevenciu proti tvorbe rias v bazénovej vode ?

Len čo stúpne okolitá teplota vzduchu nad 20°C, je vhodné používať ako prevenciu proti tvorbe rias prípravok Algicit PLUS - MASTERsil - 1 L . Používame najlepšie raz za týždeň a ak už je voda trochu zelená, treba použiť vyššiu dávku tohoto prípravku.


V ďalšom článku sa dozviete ako postupovať pri konkrétnych problémoch s bazénovou vodou, pri zakalení, pri zelenom zákale ako aj iných zákaloch vody.

Výrobcovia