Tepelné čerpadlo do bazéna

Načo slúži tepelné čerpadlo ?

Tepelné čerpadlo je zariadenie navrhnuté výhradne pre ohrievanie a chladenie vody v bazéne. Pomocou bazénového tepelného čerpadla môžete pohodlne udržiavať teplotu vody podľa Vašich konkrétnych požiadaviek. Využiť ho môžete v závislosti od konkrétneho modelu a značky aj na chladenie bazénovej vody počas veľmi teplých dní. 


Ako funguje tepelné čerpadlo ?

Tepelné čerpadlo funguje na princípe extrahovania tepla alebo chladu, ktoré je v okolitom vzduchu, pričom ho upravené prevádza cez integrovaný tepelný výmenník do vody. Režim ohrievania bazénovej vody je závislý od teploty okolitého vzduhu. Čím vyššia je teplota okolitého vzduchu, tým viac voľnej energie môže tepelné čerpadlo odovzdať bazénovej vode a tým je aj samotná účinnosť tepelného čerpadla vyššia. Pri ideálnych podmienkach je cca 85% získaného tepla zadarmo.

Tepelné čerpadlo pomocou kompresie získava teplo z okolitého vzduchu - expanzie teplonosnej tekutiny. Teplonosná tekutina sa kompresorom dopraví k špirálam výmenníka, ktorý ju tlakuje a tým ohrieva. V špirálach následne prevádza teplonosná tekutina svoju teplotu do vody. Z výmenníka tečie ochladená tekutina do expanzného ventilu alebo do kapiláry, kde sa jej tlak zníži a zároveň sa prudko ochladí. Táto ochladená tekutina tečie znova do výparníka, kde sa znovu zohrieva vzduchom. Celý proces je plne automatizovaný, pričom je monitorovaný tlakovými a tepelnými čidlami. Rovnaký princíp funguje aj pri chladiacom režime tepelného čerpadla.


Ako rýchlo vyhreje tepelné čerpadlo bazén ?

Tepelné čerpadlo vyhreje bazén v závislosti na rastúcej teplote okolitého vzduchu. Dosiahnutie žiadanej teploty vody môže trvať aj niekoľko dní. Dĺžka tohto obdobia závisí od rovnováhy tepelnej straty a tepelného zisku vášho bazéna. Niekedy môžu nastať vyššie tepelné straty, a to napríklad ak sú použité nevhodné konštrukčné materiály, ak dopúšťate vodu do bazéna alebo nie je zakrytá hladina bazéna. Pre eliminovane najväčších tepelných strát ktoré sú hlavne cez vodnú hladinu, odporúčame použiť solárnu plachtu alebo prekrytie bazéna bazénovým zastrešením. 


Aká je ideálna teplota vody v bazéne ?

Ideálna teplota vody vo vonkajších bazénoch je cca 27° - 32°C. Samozrejme vždy záleží na majiteľovi, aká je preňho ideálna teplota. Ak si zvolíte požadovanú teplotu vody vyššiu ako 32°C odporúčame vám skontrolovať vlastnosti materiálu vášho bazénu. Vysoká teplota vody môže zničiť alebo poškodiť napr. bazénovú fólu alebo aj samotné potrubné rozvody bazéna. Vysoká teplota bazénovej vody môže prispieť aj k zvýšenej tvorbe rias.


Ako si vybrať to správne tepelné čerpadlo ? 

Tepelné čerpadlo si vyberáme na základe našich požiadavek. Pri výbere tepelného čerpadla sa riadime niekoľkými zásadnými pravidlami. V prvom rade si tepelné čerpadlo vyberáme podľa veľkosti bazéna a objemu vody. Tiež berieme do úvahy či a ako bazén zakrývame, veľkú úlohu hrá aj umiestnenie bazéna či je bazén vnútorný alebo vonkajší. V neposlednom rade tiež berieme do úvahy aj to, či je bazén využívaný ako verejný alebo súkromný.

Pri výbere konkrétneho typu tepelného čerpadla zohráva tiež v menšej miere orientácia bazéna podľa svetových strán, filtrácia, intenzita dopúšťania vody, veternosť, geografická lokalita a pod. Na základe týchto informácií je možné vybrať tepelné čerpadlo požadovaného výkonu.


Odporúčame sa vždy poradiť s odborníkom ohľadne výberu konkrétneho modelu tepelného čerpadla.


 Ak si neviete rady obráťte sa na nášho odborníka, ktorý Vám rád pomôže pri správnom výbere. 

Výrobcovia