Zazimovanie bazéna

Ako začneme so zazimovaním bazéna?

Zazimovanie bazéna vždy začíname dôkladným odstránením nečistôt, tých plávajúcich na hladine pomocou sieťky a tých, ktoré sa usadili na dne a stenách bazéna zas pomocou bazénového vysávača. Vysávače sa dajú kúpiť mechanické , poloautomatické  či plnoautomatické. Automatické stačí len ponoriť do vody a bez ďalšej obsluhy zvládnu všetku prácu za vás.


Ako pripravíme bazénovú filtráciu na zimu?

Filtráciu je potrebné niekoľkokrát dôkladne prepláchnuť. Až potom následne znížiť hladinu vody tak, aby hladina vody bola pod úrovňou akýchkoľvek technologických prestupov (trysiek, skimmera, protiprúdu a pod.). V prípade bazénov s bazénovou fóliou sa voda čiastočne vypúšťa približne na 2/3 objemu tak, aby sa zachoval dostatočný tlak potrebný na pnutie fólie.   

Odpojte filtračné čerpadlo. Odporúčame, aby ste filtračné čerpadlo úplne odpojili a uskladnili ho na teplom a suchom mieste. Je tu aj možnosť ponechať čerpadlo v šachte, ale potom je nevyhnutné, aby ste vyskrutkovali vypúšťaciu skrutku. Tá je umiestnená na spodnej strane tela čerpadla. Následne je potrebné odskrutkovať veko vlasového filtra a vytiahnuť tesnenie.

Bazénovú fóliu pred zazimovaním dobre prezrite, či nie je poškodená. Na prípadné diery a trhliny sú určené lepiace súpravy na opravu PVC fólie. Tiež skontrolujte či v trubkách a technológii nezostala žiadna voda. Ideláne je všetkú vodu z bazénových potrubí vyfúknuť pomocou vhodného zariadenia ( vysávač, kompresor a pod. )


Ako upravíme vodu v bazéne pred zazimovaním?

Skôr ako zazimujete bazén prekontrolujte si chemické zloženie vody. Ak nie je v poriadku, použitím chémie upravte vodu v bazéne. Ideálne sú hodnoty pH 7 až 7,4 a chlór 0,3 až 0,5 mg/l. Na zníženie pH v bazéne odporúčame použiť pH mínus do bazéna granulát MASTERSIL 1,6 kg, naopak na zvýšenie pH pH plus do bazéna granulát MASTERSIL 1 kg. 

Vodu následne nezabudnite zachlórovať tak, aby sa chlór dostatočne rozpustil. Treba ju tiež ošetriť zazimovacím prípravkom Zazimovač MASTERsil 1 liter, ktorý zabraňuje tvorbe rias v zimnom období.


Ako pripravíme hladinu bazéna na zazimovanie?

Bazénovú hladinu je potrebné zabezpečiť tak, aby bazénová voda na hladine nezamrzla. Na hladine bazéna sa nesmie vytvoriť súvislá vrstva ľadu. Odporúčame vám na dostatočnú dilatáciu prípadnej vrstvy ľadu použiť tzv. dilatačné plaváky. Dilatačné plaváky vzájomným spojením vytvoria reťaz, ktorá by sa mala uhlopriečne rozložiť na hladine bazéna.

Ak chcete nahradiť dilatačné plaváky vhodnou náhradou, môžete použiť aj PET fľaše, ktoré sčasti naplníte pieskom. Fľaša musí byť v bazénovej vode ponorená cca do dvoch tretín. 


Ako a čím zakryjeme hladinu bazéna na zimu?

Navíjacie systémy zakrytia bazénov (plachty, rolety) je najlepšie na zimu odmontovať a uschovať alebo aspoň zakryť (zakrytie je len núdzovým riešením). Nepoužívajte lamelovú roletu na zimné zakrytie, pretože do vnútra lamiel môže vniknúť voda, ktorá ak zamrzne môže ich poškodiť. Na zimné zakrytie sa oplatí investovať do plachty z hustej sieťoviny, ktorá zabráni znečisteniu bazéna a zároveň prepúšťa dažďovú vodu.


Správne zazimovanie bazéna je dôležité pre životnosť bazéna, preto ak si neviete rady kontaktujte nás.


Výrobcovia